Current Position:Home > Aperture & iPhoto referenced library issues

Aperture & iPhoto referenced library issues

Update:12-10Source: network consolidation
Advertisement
Hi,
For the last couple of days I've been busy trying to get my Aperture library to work properly. I recently started using a referenced library because of lack of space on my internal ssd. I've generated previews on all of my 40000 photos. I can see all of my Projects, thumbnails, metadata etc. when my external drive is disconnected. However, there are two major issues:
1) Most of the video thumbnails are broken, both in Aperture and iPhoto. By double clicking a thumbnail of a video (.mov, .avi etc.) it sometimes starts playing, sometimes it doesn't, totally inconsistent. I can export the video and it works just fine.
2) While using iPhoto with the external drive disconnected, all Events are there, the thumbnails are there, everything looks ok, but I can only view some of the previews/photos after double clicking the thumbnails. A dialogue opens up saying "The volume for [imagefilename] cannot be found. Insert the disk or connect to the server volume..", but I can actually see the full size preview behind this dialogue. By clicking "Cancel" the photo dissapears and is replaced by a black screen with a grey exclamation mark. This does not occur while using Aperture, I can see all of my previews in full glory when the external drive is disconnected. However, with the external drive connected everything works in iPhoto (except above mentioned issue with videos).
Please boys and girls, help me out with this!
System information
OS: Maverick 10.9.1
Aperture: 3.5.1
iPhoto: 9.5.1
Thanks!
//Michel

The Best Answer

Advertisement
I don;t use iPhoto much so I'm no expert but looking at other posts asking a similar question sems to indicate iPhoto is not capable of doing this.
See Can iPhoto view pictures on a disconnected external drive in a unified photo library? for one example.
Again if Aperture is working correctly on the referenced images on the disconnect drive and iPhoto is not you will need to ask the iPhoto folks.
regards
  • Aperture & iPhoto referenced library issues Update:12-10

    Hi, For the last couple of days I've been busy trying to get my Aperture library to work properly. I recently started using a referenced library because of lack of space on my internal ssd. I've generated previews on all of my 40000 photos. I can see

  • IPhoto and Aperture referenced library issues Update:10-11

    Hi, For the last couple of days I've been busy trying to get my iPhoto/Aperture library to work properly. I recently created a referenced library using Aperture because of lack of space on my internal ssd. I can see all of my Projects, thumbnails, me

  • OK to use Aperture to maintain iPhoto Referenced Library Update:10-11

    I have Aperture and iPhoto. We are an OSX and Windows household. But thanks to the Windows 8 debacle, my wife (the diehard Windows user) has abandoned her PC with all regard to photos and videos (viewing, editing, sharing). Now, I use Aperture most o

  • How to optimize my Aperture/iPhoto shared Library configurations? Update:10-11

    Hi, Dear All: I just got a new Aperture 1.5 installed on my Mac Pro two days ago, and I decided to use the iPhoto Library as my Aperture's defualt vault, however, I also relocated my iPhoto Library from primary HD (Macintosh HD) to 2nd HD (Media HD).

  • Aperture with referenced library on a terastation Update:10-11

    I was experiencing a problem similar (or identical) to the one discussed in this post (http://discussions.apple.com/message.jspa?messageID=6695612&tstart=0) and made some head-way on debugging it. Since I have a few more data points, I'm creating a t